skip to Main Content

Een historische
locatie

Fort van Hoofddorp (1904) is opgenomen op de provinciale monumentenlijst van Noord-Holland en staat sinds 1996 op de Lijst van Werelderfgoed. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Bekijk het fort

Een bijzonder voorbeeld van militaire bouwkunst

Het Fort van Hoofddorp een bijzonder voorbeeld van militaire bouwkunst. Het is één van de forten met vrijstaande hefkoepelgebouw en die gebouwd werden tussen 1895 en 1907. Het terrein waarop het fort gebouwd moest worden was relatief klein, waardoor men genoodzaakt was het gebouw met twee verdiepingen te ontwerpen. Door de geringe breedte van het hoofdgebouw kon met één keelkazemat worden volstaan.

Functioneel ontworpen

Het fort is een functioneel ontworpen verdedigingsmachine. De Geniedijk, het glacis, de fortgracht, het forteiland en fortgebouw vormen hiertoe een integraal geheel. De daken van fort Hoofddorp zijn uitgevoerd in bijna twee meter dik massief beton tegen zwaar geschut.

Tactisch
verborgen

De aanvalszijde is begroeid om de zichtbaarheid van de het fort te reduceren. Ook het betonnen dak van het fort Hoofddorp is bedekt onder een laag aarde en begroeid. Het fortgebouw in Hoofddorp bood plaats aan circa 200 manschappen.

Multifunctioneel
gebouw

Op de begane grond van het hoofdgebouw waren de vertrekken van de officieren en onderofficieren, een keuken, ziekenverblijf en het kantoor voor de telegrafist. Op de eerste verdieping bevonden zich voornamelijk vertrekken van soldaten en een kleine kantine.

Hulp nodig of ruimte bezichtigen?

Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

MENU